Dagblad De Limburger 12-3-2016
Uit Heerlen komt een van Nederland’s internationaal succesvolste fotografen. Wist u dat? Nou, ik niet. Maar het werk van Bertien van Manen, geboren Henket, hangt zelfs in het New Yorkse Museum Of Modern Art. Ze kwam weliswaar ter wereld in Den Haag maar verhuisde op haar tweede al naar Heerlen, waar haar vader ging werken als mijn-ingenieur. Het lager onderwijs doorliep ze in de inmiddels afgebroken Mariaschool op de Molenberg. Na één jaar gymnasium moest ze in Vaals bij de nonnen Du Sacré Coeur op kostschool Bloemendal (het huidige hotel).
Twee weken geleden hoorde ik van World Press-winnaar Roger Cremers haar naam voor het eerst. Al googlelend raakte ik onder de indruk, niet alleen van haar sprekende portretten maar ook van haar werkwijze én van haar faam.
Wat betreft de methode: voor haar boek Moonshine (2014) bezocht ze bij voorbeeld in dertig jaar acht keer een groot mijnwerkersgezin in Cumberland, Kentucky, U.S.A. Ze heeft zelfs vier maanden in een caravan naast de ouders gewoond. Op de foto’s zie je dat deze Großfamilie zich zeer op haar gemak gevoeld moet hebben met Bertien. Ze mocht mee, zowel naar begrafenissen als naar feestjes met wiet en illegaal gestookte whisky (die daar Moonshine wordt genoemd.) Ik vind de foto’s spannend, zonder dat ze dit leven aan de zelfkant romantiseren. Wellicht qua Limburgse achtergrond: Bertien blijkt niet alleen in de Verenigde Staten uitgebreid mijnwerkers te hebben gefotografeerd, maar ook in Engeland en Rusland.
Tot slot haar internationale bekendheid: dit jaar heeft ze solo-exposities met nieuw werk in: de hoofdstad van Japan, in Belfast, Boston, Landskrona (Zweden), London en Parijs. Dus (nog?) niet hier, maar wel van daar tot Tokio.
Hoe kan het toch, dat ik desondanks haar naam niet kende?
0 Comments